Copa del Rey

Copa del Rey, som på svenska betyder Kungacupen, grundade år 1902 och är en cup för spanska fotbollslag som spelas varje år. Första gången cupen spelades var det bara fem deltagande lag, men cupen har sedan dess växt väldigt mycket och idag är cupen väldigt populär bland alla de många lagen i Spanien.

De som tillåts att delta i cupen är samtliga lag från Primera División (Spaniens division 1), Segunda División (division 2) och dessutom de sex bästa lagen från Segunda División B och de som vinner Tercera División (division 3).

Barcelona och Athletic Bilbao är de lag som haft störst framgång i Copa del Rey under åren med 26 respektive 23 vinster. Flest finalplatser har dock Real Madrid, men de har till skillnad från Barcelona och Athletic Bilbao förlorat fler finaler än de vunnit.

Den åtråvärda trofén

Det är många av de spanska lagen som verkligen kämpar för att vinna denna cupen. Det finns en stor prestige och en stor vilja i att få segra i finalen av Copa del Rey och få ta emot den fina trofén. Senast 2010 blev trofén tilldelad till Sevilla FC. Endast 12 troféer har delats ut under årens gång. Det delas nämligen inte ut någon trofé varje år, utan endast det lag som vinner cupen tre gånger i rad alternativt fem gånger totalt får en trofé. Dock så har undantag gjorts ibland för vissa speciella anledningar. Som till exempel vid några av de namnbyten och omformationer som cupen har gjort så har det hänt att de första som vunnit efter det fått en trofé som de sedan fått behålla.

Cupen har under åren bytt namn väldigt många gånger, och har kallats allt ifrån ”Copa del Ayuntamiento de Madrid” till ”Copa del Presidente de la República” innan det kom att slutligen kallas för Copa del Rey.

För den som gillar spansk fotboll så är Copa del Rey biljetter verkligen det bästa som går att få tag på. Spansk fotboll kan minst sagt bjuda på glödheta matcher där prestationerna är på topp och de riktigt snygga målchanserna och de vassa passningarna verkar dyka upp gång på gång. En Copa del Rey match kan verkligen vara fartfylld och intressant att titta på, så ta chansen och köp Copa del Rey biljetter nu.