FA-cupen

FA-cupen, som egentligen är en förkortning av det fullständiga namnet The Football Association Cup är en fotbollsturnering som arrangeras av det engelska fotbollsförbundet.

Det är nu för tiden bara lag som spelar i det engelska ligasystemet som får delta i cupen. Förut fick lag från hela Storbritannien delta – det vill säga alla lag från Både England, Wales, Skottland men även från Irland. Men nu är det alltså bara de som spelar i det engelska ligasystemet som får delta. Dock så finns det sex stycken Walesiska lag som spelar i det engelska ligasystemet, och därmed tillåts de också att spela i FA cupen.

Tävlingen är en typ av utslagstävling där lagen i de olika matcherna har lottats ihop helt slumpvis. Däremot så lottas lag inom samma områden ihop under kvalomgångarna för att gynna ekonomiskt svagare lag på så sätt att de inte behöver resa så långt.

Det finns vissa kriterier för att man som lag ska få delta i cupen. Men har man tidigare spelat i Premier League eller Football League får man självklart delta – likaså om man spelat i föregående FA cup får man delta förutsett att man för tillfället spelar i en acceptabel liga. Dessutom måste man för att få spela ha en lämplig arena för att spela hemmamatcherna på.

FA-cupen för dig som supporter

Att åka iväg på en fotbollsresa för att se någon match i FA-cupen kommer verkligen att bli speciellt. Du kommer garanterat att få njuta av förstklassig fotboll och en stämning som är svår att beskriva. Du har dessutom ett väldigt intressant val – antingen köper du biljetter till någon kvalmatch där du får uppleva lite mer okända lag, eller så köper du biljetter till någon av semifinalerna eller kanske till och med finalen själv – så att du får uppleva några av Englands allra bästa fotbollslag göra upp i en riktigt het match.